Lasten ja nuorten pahoinvoinnista on julkisuudessa puhuttu viime vuosina. Presidentti Sauli Niinistö onkin julkaissut nuorten syrjäytymistä pohtineen, odotetun työryhmänsä mietinnön: ”Ihan tavallisia asioita”, joissa käydään läpi nuorten elämään liittyviä asioita selkeästi ammattitaidolla.

Yksi suuri asia nuorten syrjäytymisen taustalla on lisäksi varmasti niinkin tavallinen asia kuin rakkauden puute. Nyky-yhteiskunta ei tarjoa nuorille paljoakaan kokemuksia hyväksymisestä omana itsenään. Muun muassa media muokkaa omat kuvansa siitä, millainen nuoren tulisi olla. Ihmisten arvoa mitataan lähinnä saavutuksilla. Ihminen ei enää ole arvokas sellaisenaan. Arvomaailma on voimakkaasti muuttunut kovempaan suuntaan. Kristilliset arvotkaan eivät ole enää voimissaan. Kristilliseen elämännäkemykseen on aina vahvasti kuulunut ihmisen arvon korostaminen. Kristillisessä ihmiskäsityksessä kaikkien ihmisten arvo on sama huolimatta varallisuusluokasta, mahdollisista vammoista, sairauksista tms. Jokainen on arvokas, Jumalan kuva.

Kristillisen ihmiskäsityksen taustalla on rakkaus. Kovin ihmeellistä ”tähtitiedettä” ei ihmislapsen tai nuoren kasvattaminen ole. ”Rajat ja rakkaus”-teemalla pääsee aika pitkälle. Kokemus hyväksymisestä omana itsenään on siis tärkeää sekä kokemus rakastetuksi tulemisesta.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.maria.rajakari.palvelee.fi