Sosiaali- ja terveyskysymysten on sanottu olevan tällä hetkellä yksi kuumimmista perunoista kunnallisvaalikeskustelussa. Olin yleisössä 20.9.2012 YLE:n Isolla Pajalla puolueiden puheenjohtajien kunnallisvaalitentissä, jossa käytiin aika paljon läpi myös minunkin ilokseni SOTE-kysymyksiä.

Puolueeni puheenjohtaja Päivi Räsänen, lääkäri ammattitaustaltaan, oli monen mielestä hyvinkin asiantunteva näiden kysymysten ollessa kyseessä. Ja täytyy itsekin sosiaalialan ammatti-ihmisenä sanoa, että joidenkin puheenjohtajien tietämys asiasta ei ollut läheskään niin hyvä ja kattava.

Päivähoidon järjestäjinä kunnat ovat tärkeässä roolissa. Kuntien taloudellinen tilanne ja päätökset rahankäytöstä vaikuttavat myös päivähoidon arkeen. Päivähoidon ongelmia ovat usein liian suuret lapsiryhmät ja liian vähäinen tai kouluttamaton henkilökunta.

Uudet tutkimukset tuovat päivähoitotyölle aina uusia haasteita ja vaatimuksia. Esimerkiksi luki- ja kirjoitushäiriöiden tutkimus on tuonut esille uutta tietoa siitä, miten tällaisia lapsia voidaan tukea jo varhaiskasvatuksessa. Muutenkin enemmän tukea tarvitsevien lasten määrä on kasvanut päivähoidossa. Tämä vaatii yhteistyötä eri tahojen ja ammattihenkilöiden kanssa. Nykypäivänä perheillä on myös yksilöllisempiä vaatimuksia päivähoidon suhteen. Esimerkiksi vanhempien vuorotyö tuo mukanaan sen, että lapset tarvitsevat hoitoa silloin tällöin viikonloppuisin ja öisin. Monikulttuurisuus on tuonut tullessaan myös uudenlaisia haasteita päivähoidon kenttään.

Kuntien täytyykin nyt miettiä viisaasti kuinka näihin haasteisiin voidaan vastata ja kuinka saada suomalainen päivähoito toimimaan järkevästi. Vallitseva taloustilanne asettaa tilanteelle vielä lisäksi omat haasteensa.

Kunnissa tulisikin kehittää mahdollisuuksia vanhemmille valita omien lastensa päivähoito eri vaihtoehdoista. Laadukkaan varhaiskasvatuksen rinnalla me kristillisdemokraatit korostamme lasten kotihoidon mahdollistamista. Perheille pitää luoda mahdollisuudet lastensa kotihoitoon esiopetusikään saakka. Perhepäivähoitajien työehtoja ja palkkausta täytyy parantaa niin, että alalle saadaan lisää työntekijöitä. Perhepäivähoito ja sen kehittäminen tulisi pidemmällä juoksulla varmasti kalliimpaa laitoshoitoa halvemmaksi (esim. päiväkotien rakentamisessa ja kunnossapidossa kunta säästäisi). Toisaalta moni vanhempi kokee varsinkin alle 3-vuotiaiden kohdalla koti- tai perhepäivähoidon miellyttävämmäksi vaihtoehdoksi lapselle.

Kunnallisvaaliehdokaspäätöstä tehdessä äänestäjien on hyvä miettiä niitä asioita, mitkä ovat tärkeitä itselle ja omille läheisille. Varsinkin lapsiperheille nämä kysymykset ovat ajankohtaisia. Kristillisdemokraatit korostavat, että päätökset koskien omien lasten varhaiskasvatusta tulee saada tehdä oman keittiön pöydän ääressä. Lasten päivähoitoa tulee kehittää koko perheen tarpeet huomioiden.

Siksi myös kuntapäättäjiin tarvitaan varhaiskasvatuksen ammattilaisia, joilla on koulutusta, kokemusta ja näkemystä päivähoidon arjesta ja löytyypä usealla näistä ehdokkaista sitä myös omien lastenkin myötä. Mietithän tarkasti ketä äänestät! :-)

Maria Rajakari, lastentarhanopettaja (sosionomi AMK)sekä S2 (suomi toisena kielenä) - opettaja Espoosta

(Lähteinä käytetty mm. Lastentarhanopettajaliiton materiaalia)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.maria.rajakari.palvelee.fi

FB-Maria Rajakari