Talousvaikeuksia paikataan usein kulutusluotoilla ja pikavipeillä. Kuva: Emil Bobyrev - Aamulehti
Talousvaikeuksia paikataan usein kulutusluotoilla ja pikavipeillä. Kuva: Emil Bobyrev - Aamulehti

"Suomalaisten velkaongelmat eivät ole helpottaneet", uutisoi Aamulehti viime marraskuussa 2010. "Ylivelkaantumisen syynä on Takuu-Säätiön toiminnanjohtajan Leena Veikkolan mukaan useimmiten se, että talousvaikeuksia on yritetty paikata kulutusluotoilla ja pikavipeillä." Pikaluottotoimintaa tulisikin voimakkaasti rajoittaa velkaongelmien vähentämiseksi, sekä lisätä sosiaalista lainoitusta velkaantuneille. Lisäksi kouluissa tulisi olla enemmän talouskasvatusta, jotta tulevaisuuden velkaongelmilta voitaisiin säästyä.

Miksi on muuten niin Suomessa, että jos olet velkaongelmainen sinua kohdellaan kuin suurempaakin rikollista? Maksuhäiriömerkintä säilyy tiedoissa vuosia ja vaikeuttaa mm. asunnon hankintaa, jopa puhelinliittymän saamista. Tuntuu, että velkaongelmaisen tuomio kestää  pidempään kuin jostain vakavammasta rikoksesta vankilaan tuomitun. Raha vaikuttaa olevan kaikista tärkeintä. Kuluttajaviraston tiedotteen mukaan: "Velka vanhenee lopullisesti yleensä 15 vuodessa. Kuluttajan velka elinkeinonharjoittajalle vanhenee lopullisesti siis pääsääntöisesti 15 vuodessa ulosottoperusteesta."

Moni velkaongelmainen päätyy epätoivoon ongelmien alkaessa kasautua. Ikäviä tragedioitakin on tapahtunut Suomessa velkaongelmien seurauksena. Joitain suomalaisia joutuu velkaongelmiin esimerkiksi avioeron tai muun elämänkriisin seurauksena, jolloin entistä elintasoa yritetään paikata veloilla.

"Eniten kulutusluottoja on pienituloisilla. Velkojen kasautuminen samoille henkilöille on kasvava ilmiö, kuten myös se että nuorten aikuisten ja toisaalta eläkeikää lähestyvien velkaantuminen lisääntyy. Kyvyttömyys huolehtia taloudesta ja mitoittaa menot tulojen mukaan näkyy ongelmien taustalla. Monet elävät yli varojensa ja rahoittavat vanhoja velkoja uusilla luotoilla. Toisaalta rahapelaaminen ja mielenterveysongelmat ovat yhteydessä myös useiden henkilöiden velkakierteeseen", todetaan Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen vuonna 2009 julkaistussa selvityksessä.

Kuluttajavirasto listaa sivuillaan joitakin neuvoja, kun tilanne vaikuttaa "lähteneen käsistä". Niihin kannattaa silloin perehtyä. Ihmiset tekevät virheitä ja maksuhäiriömerkinnän omaavaa ei pidä mielestäni kohdella kuin "alemman luokan ihmistä".

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.maria.rajakari.palvelee.fi/

FB-sivu: Maria Rajakari ja FB-profiili:Maria Rajakari

FB:n avioliittoryhmä

Twitter:Maria Rajakari