Meitä oli tänään Espoon valtuustotalolla joukko kansanedustajaehdokkaita KD-Espoon huumeillassa, jonka oli organisoinut istuva kansanedustaja Tarja Tallqvist, ja josta kerroinkin jo aiemmassa blogissani:"Nykynuoriso ja huumeet". Paikalla oli loistavat asiantuntijat mm. A-klinikan ylilääkäri, jolla oli kattava tietämys ja kokemus päihderiippuvaisten hoidosta vuosien ajalta. Hänen mukaansa Espoo on ohittanut nuorten alkoholinkäytössä Vantaan, eli meillä Espoolaisilla on tämä "kyseenalainen kunnia". Vantaalla on ilmeisesti tämän tutkimuksen mukaan, johon hän nojasi, panostettu enemmän päihdeongelmien ennaltaehkäisyyn kuin Espoossa, joten voimme todeta, että se todella toimii + säästää pidemmällä tähtäimellä korjaavissa päihdehoitokustannuksissa.

Päihderiippuvuuden taustalla on n.50% ympäristön/perhetaustan vaikutusta ja n.50% perimän vaikutusta ja päihderiippuvuuden hoidon teho riippuu siitä, missä vaiheessa ongelmainen saa hoitoa, ollaanko esim. "kokeiluvaiheessa" vai jo pidemmällä. Hoitoonohjaus suoritetaan yleensä sosiaalitoimen kautta maksusitoumuksen avulla.

Suurimmassa "riskiryhmässä" päihteiden käytön aloittamiseen ovat nuoret miehet, päihdeongelmaisia heidän joukostaan löytyy jo n. 20%, mikä on mielestäni todella huolestuttavaa. He ovat se ryhmä, joka todella on syrjäytymisvaarassa. Muutenkin suomalaisten alkoholikäyttäytyminen on nk."riistäytymässä käsistä", Suomessa on jo 600000 alkoholin suurkuluttajaa asiantuntijoiden mukaan. Huikeita lukuja!

Summa Summarum:

Paras lääke niin näihin päihdeongelmiin kuin moneen muuhunkin onkin mielestäni ehdottomasti ennaltaehkäisy. Meidän täytyy yhteiskunnassamme tiedostaa se, että valistuksella on merkitystä sekä perheiden tukemisella ja ohjaamisella kasvatusasioissa eli meidän täytyy todella panostaa lasten ja nuorten turvalliseen kasvuympäristöön. Myös nykyajan yhä "sallivampi" suhtautuminen päihteidenkäyttöön yleisesti on huolestuttavaa. Jo se, että vaalikoneissa eduskuntavaaliehdokkailta kysytään, että laillistaisitko kannabiksen käytön, on osoittanut suurta huolestuneisuutta sekä asiantuntijoissa että monessa ehdokkaassa. Tämä kehitys on pysäytettävä!

P.S Muistammehan, että näillä luvuilla jne. ei ole tarkoitus se, että pelästyisimme (varsinkin nuorten vanhemmat), vaan mielestäni se, että ottaisimme ja tarttuisimme tähän vakavaan asiaan. Ennaltaehkäisystä ja muutenkin sen merkityksestä olen puhunut jo monessa aiemmassa blogissani mm. "Ennaltaehkäisyyn panostus tuo säästöjä".

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.maria.rajakari.palvelee.fi/