Tyypillisesti hallituspuolueiden kannatusluvut laskevat, se on aika tilastollinenkin fakta. Ministerinä ei nahkapenkeistä huolimatta ole kovinkaan helppoa olla, sen voi todeta moni entinen ministeri, joka on ehkä joutunut ryöpytyksenkin kohteeksi. Se on kovaa työtä, jossa varmasti täytyy perehtyä moneen asiaan ja olla ajan hermoilla. Miksi sitten Kristillisdemokraatit eli KD meni hallitukseen? Eihän siinä ole järkeä, jos siis ajatellaan kannatusta..tai sitä, mihin paineisiin hallitus joutuu tänä haastavana aikana.

Niinpä.. mutta taustalla voidaankin katsoa olevan asiat eikä puolueen edun tavoittelu. Hallituspuolueena voi todella saada jotain aikaan, ei se ole vain puhetta. Päivi Räsänen kirjoittaa uusimmassa blogissaan seuraavaa KD:n vaikuttamisesta hallituksessa:

"Suuri osa vaikuttamisesta on toki näkymätöntä, olemme esimerkiksi pystyneet torjumaan monia vahingollisia leikkauskohteita, vaikkapa kotihoidontuen leikkauksen. Olemme pystyneet palauttamaan jo evätyt rahankeräysluvat uskonnollisille yhdistyksille ja lykkäämään Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyyden sekä varmistamaan vanhuspalvelulain ja nuorisotakuun. Pystyimme estämään hallitusohjelmasta ehdotuksen avioliittolain muuttamisesta sukupuolineutraaliksi. Jos nyt lähtisimme hallituksesta, tuo lakiesitys tulisi hallituksen toimesta ja menisi läpi varmuudella."

KD:tä on tunnetusti syytetty takinkäännöstä EU-kysymyksen suhteen. Jos nyt ajateltaisiin vaikkapa seuraavaa:

- Hallituksemme olisi kieltäytynyt auttamasta enää yhtään velkaisia EU-maita. Mitä siitä olisi seurannut, jos yhtään ei olisi neuvoteltu? Olisiko meitä enää yhtään kuunneltu jatkossa ehdottomuutemme takia? Olisimmeko todella säilyttäneet hyvät suhteemme muihin jäsenmaihin? Onko se hyvää politiikkaa?

"Jäsenvaltiot maksakoot omat pelimerkkinsä" oli yksi KD:n vaalisloganeista. Totta, tähän tulisi pyrkiä. Hallituksesta käsin voi vaikuttaa EU-politiikkaan niiltä osin kuin mahdollista. Oppositiosta käsin sitä ei voi tehdä. Maan johtajilta vaaditaan mielestäni tiukkuutta, mutta myös taitoa luovia. Ja jos se tarkoittaa kannatuksen laskua, sille ei voi mitään, mutta hyvien asioiden eteenpäin saaminen on tärkeintä. Vaalitaktisen kannan jos KD valitsisi, se tuskin olisi hallituksessa ainakaan näillä näkymin. Mutta tärkeiden asioiden kanssa ei taktikoida. Niitä tehdään. Siksi KD on hallituksessa.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.maria.rajakari.palvelee.fi