Ehdokkaille esitetyt kysymykset:

1. Eläinasiavaltuutettu on viranomainen, joka mm. seuraisi eläinsuojelulain toteutumista Suomessa ja edistäisi eläinten hyvinvointia parantavia toimenpiteitä yhteistyössä niin viranomaisten, tuottajien kuin eläinsuojelujärjestöjenkin kanssa. Tulisiko Suomeen perustaa eläinasiavaltuutetun virka?

Vastaukseni:

Kyllä: Kyllä sille olisi tarvetta mielestäni.

2. Tällä hetkellä maa- ja metsätalousministeriön rooli on kaksijakoinen: se vastaa sekä eläintuotannon kehittämisestä että eläinsuojelun toteutumisesta Suomessa. Pitäisikö eläinsuojeluasiat siirtää maa- ja metsätalousministeriöltä ympäristöministeriölle?

Vastaukseni:

En osaa sanoa: En ole niin perehtynyt asiaan, että voisin ottaa siihen virallisen täyden kannan, mutta olen avoin keskustelulle asiasta. "Eläinrääkkäys kuriin!" on yksi vaaliteemoistani, joten nämä asiat ovat sydäntäni lähellä. (kotisivu:http://maria.rajakari.palvelee.fi)

3. Suurin osa suomalaisista emakoista porsii kaksi kertaa vuodessa ja viettää silloin noin 8 viikkoa kääntymisen estävässä porsimishäkissä. Ruotsissa häkkiä saa käyttää vain muutaman päivän ajan. Tulisiko porsimishäkkien käyttö kieltää Suomessa esimerkiksi Ruotsin mallin mukaisesti?

Vastaukseni:

Kyllä: Olen sitä mieltä ehdottomasti, että kyllä, koska se ei ole hyvää eläinten kohtelua mielestäni.

4. Tällä hetkellä lähes kaikki Suomessa syntyneet karjuporsaat kastroidaan kirurgisesti muutaman päivän ikäisinä. Toimenpiteen yhteydessä ei käytetä kivunlievitystä. Kirurginen kastraatio voitaisiin jo korvata rokotteella, mutta tämä ns. immunokastraatio on Suomessa vasta vähäisessä käytössä. Tulisiko karjuporsaiden kirurginen kastraatio ilman kivunlievitystä kieltää?

Vastaukseni:

Kyllä: Kyllä ehdottomasti, sehän on selvää eläinrääkkäystä.

5. Suomalaisista lypsylehmistä suurin osa elää yhä parsinavetoissa. Parsikasvatus on sallittua myös lihantuotannossa. Pihattojen rakentaminen yleistyy kuitenkin jatkuvasti. Tulisiko kaikki nautojen parsikasvatus kieltää ja siirtyä nautojen pihattokasvatukseen?

Vastaukseni:

En osaa sanoa: En ole niin perehtynyt asiaan, mutta olen avoin keskustelulle.

6. Ennusteiden mukaan Suomen kotieläintuotanto tulee vaatimaan mittavia investointeja lähivuosina, jotta tuotanto säilyy kannattavana. Tulisiko kotieläintuotannolle annettavat tuet suunnata erityisesti eläinten hyvinvointia parantaviin tuotantomuotoihin ja – ratkaisuihin?

Vastaukseni:

Kyllä: Kyllä eläinten hyvinvointiin on hyvä panostaa ehdottomasti.

7. Kasvispainotteinen ruokavalio hidastaa ilmastonmuutosta, edistää ihmisten terveyttä ja mahdollistaa tuotantoeläinten paremman kohtelun, kun eläimiä tarvitsee tuottaa aiempaa pienempiä määriä. Tulisiko kasvisperäisen ruuan osuutta pyrkiä lisäämään suomalaisten ruokavaliossa esimerkiksi edistämällä viikoittaisia kasvisruokapäiviä?

Vastaukseni:

En osaa sanoa: Toki kasvikset ovat terveellisiä ja monen suomalaisen olisi niitä hyvä lisätä ruokavaliossaan, mutta en silti kannata täyttä kasvisravintoa, toki kouluissa voi kasvisruokapäiviä olla, niinkuin on jo nytkin, mutta eritoten lasten ja nuorten ravinnossa mielestäni lihalla on tärkeä merkitys. Luomulihaa olisi hyvä paremminkin alkaa suosimaan pelkän kasvisravinnon sijasta ja sen tuotantoa voitaisiin mielestäni tukea jollain tavalla enemmän, jos vaan mahdollista.

8. Maa- ja metsätalousministeriö tukee vuosittain useita eläinperäisten tuotteiden imagomarkkinointiin perustuvia kampanjoita. Esimerkiksi vuonna 2009 sikayrittäjien Possupedia-hanke sai ministeriöltä rahaa 250 000 euroa. Tulisiko eläinperäisten tuotteiden ns. imagomarkkinoinnin valtion rahoitus lopettaa?

Vastaukseni:

Kyllä: Jokainen yritys/yksityishenkilö hoitakoon oman markkinointinsa itse, siihen ei tarvita valtion rahoja.

9. Turkistarhauskiellot etenevät Euroopassa jatkuvasti. Tulisiko turkiseläinten häkkikasvatus kieltää siirtymäajalla myös Suomessa?

Vastaukseni:

Kyllä.

10. Varsinaisten koe-eläinten käyttömäärät ovat laskeneet lievästi viime vuosina. Sen sijaan eläinten muu tieteellinen käyttö (esimerkiksi GM-hiirten kasvatus) on lisääntynyt. Tulisiko Suomeen muodostaa toimintasuunnitelma, joka määrittää konkreettiset askeleet koe-eläinmäärien ja eläinkokeiden vähentämiseen ja lopettaa tuskallisimmat eläinkokeet vähitellen kokonaan?

Vastaukseni:

En osaa sanoa: En ole niin perehtynyt asiaan, mutta näin yleisesti ottaen mielestäni on hyvä kehittää sellaisia tutkimusmuotoja, joissa ei käytetä eläimiä, mutta se, miten siihen päästään ja onko se koskaan täysin mahdollista, on eri asia.

11. Lemmikkieläinten tunnistusmerkinnällä sekä yhdenmukaisella rekisteröinnillä voidaan helpottaa löytöeläinten omistajien selvittämistä. Lisäksi ne auttavat laittoman pentutehtailun ja – kaupan ehkäisyssä ja korostavat vastuullista lemmikin omistajuutta. Tulisiko ainakin koirien ja kissojen tunnistusmerkintä määrätä pakolliseksi?

Vastaukseni:

Kyllä: Kannatan asiaa, mutta on eri asia, löytyykö siihen resursseja (rekisterin ylläpito jne.) ja millä aikataululla asia voitaisiin toteuttaa, lisäksi asia vaatisi myös jatkoselvittelyä jne.

12. Eläinsuojelujärjestöjen tavoitteena on, että löytöeläinten kiinniotosta ja kuljetuksesta säädetään yksityiskohtaisesti. Lisäksi tulisi määrätä löytöeläintaloista eteenpäin sijoitettavien eläinten pakollisesta tunnistusmerkinnästä, rekisteröinnistä, rokotuksista ja sterilisaatiosta/kastraatiosta. Kannatatko edellä mainittuja tavoitteita?

Vastaukseni:

En osaa sanoa: En ole perehtynyt asiaan valitettavasti.

13. Ihmistoiminta aiheuttaa tapaturmia luonnonvaraisille eläimille. Loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten hoidossa on hyvin vaihtelevia käytäntöjä eri puolella maata. Monin paikoin eläinten hoitoa tai kärsivän eläimen lopettamista ei ole järjestetty millään tavalla. Tulisiko loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten hoitoa, kuntoutusta ja luontoon vapauttamista tukea valtion toimesta?

Vastaukseni:

Ei: Kaikille asioille ei yksinkertaisesti voi mitään ja resurssit voitaisiin mielestäni suunnata eläinten hyvinvoinnin kohdalla nk. ensisijaisempiinkin kohteisiin.

14. Suomen eläinsuojelulaki uudistetaan todennäköisesti seuraavan vaalikauden aikana. Mitä uudistuksia pitäisit itse tärkeimpinä lakiin sisällytettävinä asioina?

Luettele mielestäsi kolme tärkeintä asiaa.

- Eläinrääkkäys kuriin, mikä on siis yksi vaaliteemoistani, eli tarkoitan sillä sitä, että eläinsuojelurikoksista tulisi rangaista kovemmin.

- Eläintenpitokielto niille ihmisille herkemmin, jotka ovat syyllistyneet eläinten kaltoinkohteluun.

- turkistarhaton_suomi_2025.jpgTuotantoeläimille tehtävä kastraatio ilman asianmukaista kivunlievitystä kiellettävä.

Lue siis vastaukseni sekä perusteluni esitettyihin kysymyksiin, kaikkiin en ollut täysin perehtynyt, ja en halua ottaa kantaa, jos en siitä täysin tiedä. Olen aika perusteellinen tässä asiassa. :=)

Ei kommentteja. Avainsanat: eläinpolitiikka, kastraatio, Animalia