Mannerheimin lastensuojeluliitto on tehnyt kannanoton vanhempainvapaatyöryhmän ehdotuksiin. MLL:n kannanotossa MLL katsoo, että "vanhempainvapaatyöryhmän ehdotukset tarjoavat hyvän pohjan vanhempainvapaiden uudistamiseksi. MLL pitää erittäin tärkeänä, että perhevapaiden kehittäminen sekä perhevapaaetuuksien, kuten vanhempainpäivärahojen, kotihoidon tuen ja osittaisen hoitorahan, parantaminen kirjataan seuraavan hallituksen ohjelmaan." 

Vanhempainvapaatyöryhmän erilaiset mallit ovat:

"Vanhempainvapaatyöryhmä on valmistellut kolme mallia vanhempainvapaajärjestelmän kehittämiseksi. Kaikille esitetyille malleille on yhteistä, että vanhempainpäivärahakausi pitenisi. Äidille varattua jaksoa ei lyhennettäisi, ja isälle varattu vapaa pitenisi. Mallit eroavat toisistaan isän ja äidin kesken jaettavan vapaan sekä isän vapaan pituuden suhteen.   Ensimmäinen työryhmän esittämä malli (A) perustuu nykymalliin, jossa isän pitämää vapaata pidennettäisiin. B-mallissa pidennettäisiin sekä isän vapaata että vanhempien yhteisesti jakamaa vapaata. C-mallissa vapaa on jaettu kolmeen yhtä pitkään jaksoon (ns. 6+6+6 malli), joista yksi kuuluu äidille, yksi isälle ja kolmannen käytöstä vanhemmat päättävät keskenään."

 

MLL pitää työryhmän esittämää B-mallia parhaana, koska se on joustavin ja vastaa parhaiten perheiden erilaisiin tarpeisiin. MLL:n mielestä on tärkeää kunnioittaa perheiden valinnanvapautta perhevapaiden käytössä. Perheiden tilanteet ovat erilaisia, joten vanhempainvapaan jakamisesta päättämisen vanhempien kesken tulee olla vanhemmilla. B-malli mahdollistaisi parhaiten myös vanhempien yhtäaikaisen perhevapaiden käytön.

MLL:n ehdotukseen on minunkin helppo kansanedustajaehdokkaana yhtyä.Allekirjoitan myös MLL:n näkemyksen:

"Perhevapaita tulee kehittää tasapuolisesti isyyttä ja äitiyttä tukeviksi ja kannustaa isiä käyttämään nykyistä enemmän perhevapaita. Isiä voisi kannustaa käyttämään vanhempainvapaita nykyistä enemmän myös sillä, että isyysvapaa-aikaa, jota voisi pitää myös samanaikaisesti äitiysvapaan kanssa, pidennettäisiin kolmeen kuukauteen. Tämä edistäisi äidin, isän ja vauvan vuorovaikutussuhteiden myönteistä kehittymistä sekä parisuhteen hyvinvointia. Se toimii myös avio-/avoeroja ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Tutkimusten mukaan perheen ja parisuhteen hyvinvoinnissa tapahtuu notkahdus vauvan syntymän jälkeen, ja tämä voi aiheuttaa vakaviakin ristiriitoja perheessä. Jotta ristiriidoilta vältyttäisiin, vanhempien olisi tärkeää tukea toinen toisiaan vauvan syntymän jälkeen, ja pidennetty oikeus yhtäaikaiseen isyys- ja äitiysvapaaseen tukisi tätä mahdollisuutta."

Lopuksi totean, että yksi mahdollisuus vanhempainvapaiden kustannusten jakamisessa olisi, että kaikki työnantajat yhteisesti osallistuisivat vanhempainvapaiden kustannusten jakamiseen esimerkiksi yhteisen kassan kautta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.maria.rajakari.palvelee.fi/

FB-sivu: Maria Rajakari

FB:n avioliittoryhmä