"Kansainvälinen kristillisdemokraattinen liike nimeää itsensä ns. kolmanneksi tieksi liberaali konservatiivisen ja sosialistisen näkemyksen, perinteisen oikeiston ja vasemmiston välille." Sari Essayjahin nykyinen MEP-avustaja Merja Eräpolku kirjoittaa vuonna 2008.

Kristinusko ei vaikuta tällä hetkellä olevan muotia, varsinkaan kovin vakaumuksellinen kristillisyys (tai koska se olisikaan ollut?). Sellaista ajattelua tunnutaan paikoin pitävän ahdasmielisenä ja ennakkoluuloisena, vaikkei se sitä mielestäni ole. Kristinusko ainoana uskontona kuitenkin tunnustaa armon olemassaolon. Monet muut uskonnot ovat nk."tekojen uskontoja", joista puuttuu käsitys armosta.

"Eräänä keskeisenä lähtökohtana keskieurooppalaiselle kristillisdemokratialle voidaan pitää katolisen kirkon yhteiskunnallisen opetuksen kulmakiveä, paavi Leo XIII:n "Rerum novarumia" vuodelta 1891, jossa kehotettiin sosiaaliseen vastuunottoon yhteiskunnan heikoimmista ryhmistä ja esitettiin tarve kolmannelle vaihtoehdolle sosialismin ja kapitalismin välille.

Suomessa KD-puolueen jäsenyys ei edellytä henkilökohtaista uskonvakaumusta, mutta puolueen päämääriin sitoutumista, mikä on käytännössä merkinnyt jäsenistön kristillistä elämänkatsomusta.

Ohjelmassamme puolustetaan heikompiosaisten kansalaisten asemaa. Puolue kannattaa sosiaalista ja ekologista markkinataloutta, puolustaa ihmisarvoa ja kantaa vastuuta luonnosta. Ohjelmassa korostetaan kristillisdemokraattisille puolueille tyypilliseen tapaan kotien merkitystä myös yhteiskunnallisesti.

Periaateohjelmassa todetaan, että ”Suomen Kristillisdemokraattien arvopohja korostaa ihmisarvon kunnioittamista, perheen ja lähiyhteisöjen merkitystä, heikossa asemassa olevien puolustamista, ihmisten omaa yritteliäisyyttä sekä vastuunottoa paitsi itsestä myös lähimmäisistä ja luomakunnasta", Eräpolku jatkaa.

Yleisesti kun puhutaan vaihtoehdoista, Kristillisdemokratia on jäänyt vähemmistöön. Joitakin yhteisiä linjauksia sillä on Suomessakin muiden puolueiden kanssa, mutta täysin minkään puolueen "apupuolue" tai samoilla linjoilla oleva sen ei voida katsoa mielestäni kuitenkaan täysin olevan.

Perinteisesti Kristillisdemokraatteja on myös luonnehdittu maltilliseksi konservatiivipuolueeksi. Kuitenkin sen kristillistä taustaa on hyvä painottaa ja sitä, mistä sen pohjimmaiset arvot todella nousevat eli kristillisestä ihmiskäsityksestä, joka erottaa sen vahvasti monesta muusta puolueesta. Lisäksi Kristillisdemokraatit edustaa konservatiivisempaa kristillistä näkemystä verrattuna esimerkiksi liberaalimpaan kristilliseen ajatteluun.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.maria.rajakari.palvelee.fi/

Maria Rajakari- FB

Maria Rajakari-Twitter

Avioliitto-ryhmä - FB