Päätin laittaa lusikkani tähän tasa-arvokeskusteluun tietäen, ettei se miellytä kaikkia, mutta teen sen silti. ;-) Syyskuussa 2011 tasa-arvoasioista vastaava ministeri Paavo Arhinmäki ehdotti sukupuolikiintiöitä pörssihallituksiin. Ehdotus herätti vastalauseiden myrskyn toimittajia myöten.

Mm. Tuomas Enbuske kirjoitti aiheesta blogin:"Kaikki naiset eivät ole vammaisia", jossa hän perustelee kiintiöiden käyttöönoton kieltoa mm. sillä, että miehet ovat parempia tekniikan aloilla. Itse toteaisin, että tämä asia sinänsä historian valossa on vaikea todistaa, koska aina niin on ollut, että poikia on rohkaistu enemmän tekniikan aloille kuin tyttöjä, vaikka matemaattisesti lahjakkaitakin tyttöjä on ja olisi varmasti tilastoissakin enemmän, jos rohkaisua tähän suuntaan olisi ollut paremmin.

Lisäksi naiset ovat tulleet työelämään myöhemmin kuin miehet, joten ei voida sanoa, etteivätkö naiset olisi yhtä hyviä tekniikan aloilla, varsinkin jos heitä siis rohkaistaisiin sinne enemmän. Yleisestihän on kyllä naisten sanottu olevan esim. kielellisesti lahjakkaampia kuin miesten ja miesten matemaattisesti lahjakkaampia. Toki se voi pitää paikkaansa, mutta ehkä siinäkin voisi olla muutoksen paikka myös miesten kohdalla, että myös poikia rohkaistaisiin muille kuin tekniikan aloille, koska jokaisen "lahjakkuuspanostusta" tässä yhteiskunnassa tarvitaan. Kiintiöthän voi aina tarvittaessa purkaa, kun naisia on saatu rohkaistua "miehisiin hommiin" eli tavoite on käytännössä saavutettu.

Myös kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen vaatii lisää naisia johtopaikoille kunnallisiin luottamustoimiin: "Puolueiden on tehtävä nykyistä määrätietoisemmin töitä naisten kannustamiseksi politiikan ykköspaikoille. Vuoden kuluttua järjestettävät kuntavaalit tarjoavat tähän erinomaisen mahdollisuuden", Virkkunen totesi avatessaan Kuntaliiton tasa-arvofoorumin Turussa viime torstaina 27.10.2011. Lisäksi naisten osuus esimerkiksi kunnanhallitusten puheenjohtajista on vain runsaat parikymmentä prosenttia.

Enbuske korosti blogissaan, ettei kaikki naiset ole vammaisia. Eivät kyllä myöskään miehet. Kyllä pätevät miehet edelleen töitä saavat, eikä naisten menestys ole heiltä pois. Eivät miehet tarvitse tässä mitään ylisuojelua. Vihreiden Pekka Siikala kirjoitti blogissaan:"Heikot hemmot naukuvat naisista - tosimiehet pitävät naisista" 28.10.2011, että "on mukavaa olla tosimies, sellainen kuin minä. Voi tykätä naisista ja ihailla heitä. Ja mikä parasta, ei tarvitse pelätä naisia kotona, koulussa tai työpaikoilla. Tosimiehen itsetunto nähkääs ei ole naisista kiinni." Eli pitääkö joidenkin miesten haurasta itsetuntoa siis todella suojella?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.maria.rajakari.palvelee.fi

FB-Maria Rajakari