Linkkivihje:

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/54327-huostaanoton-hinta-on-kolme-perhekuntoutusta#comment-13940

- Juttu:"Huostaanoton hinta on kolme perhekuntoutusta":

Lapsen huostaanotto tulee Espoossa tätä nykyä kolme kertaa kalliimmaksi kuin perhekuntoutus.

Yksi huostaanotto maksaa kaupungille noin 45 000 euroa, kun taas lapsen vuotuiset perhekuntouttamisen kustannukset jäävät vain 15 000 euroon.

Kuntoutus soveltuu perheille, joilla ei ole päihdeongelmaa.

Uutta perhekuntouttamista suunnitellaan muun muassa Tapiolan SOS-Lapsikylässä. Kuntoutusmuoto on tässä lapsikylässä uusi, mutta siihen suhtaudutaan innolla.

Perhekuntoutus

Perhekuntoutus eli koko perheen sijoitus laitosyksikköön on Suomessa suhteellisen uutta.

Tapahtuu laitoksessa ympärivuorokautisena tai päivämuotoisena kuntoutuksena.

Laitoksen yhteydessä on myös perheasuntoja, joihin perheille tarjotaan tehostettua tukea.

Tehokas apu tilanteissa, joissa on olemassa kodin ulkopuolisen sijoituksen riski, mutta perhe on motivoitunut kuntoutukseen.

Tavoitteena lasten kasvuolosuhteiden turvaaminen ja vanhempien tukeminen kasvatustehtävässä.

Lähde: www.sosiaaliportti.fi

– Ensimmäinen perhekuntoutusperhe muuttaa Tapiolaan jo kesäkuun alussa.

– Suunniteltu aloitusajankohta oli vasta ensi vuoden alussa, mutta jo nyt on perhekuntoutusmaikkoja kysytty lapsikylästä usealle lapselle, kertoo Tapiolan SOS-Lapsikylä ry:n johtaja Sointu Möller.

Perhekuntoutus on suhteellisen uusi keino, jolla autetaan lasta ja perhettä pysymään yhdessä ja jolla ehkäistään huostaanottoja sekä lasten sijoituksia kodin ulkopuolelle.

– Tämä kuntoutus soveltuu perheille, joilla ei ole akuuttia päihdeongelmaa ja joka haluaa ottaa apua vastaan. Perhekuntoutuksen tarkoitus ei ole hoitaa perheen alkoholi- tai huumeongelmaa, sillä siihen on muut kanavat, muistuttaa SOS-Lapsikylän viestintäpäällikkö Aija Rikala.

Tapiolan SOS-Lapsikylässä perhekuntoutusasunnoksi on varattu tilat, joihin vanhempien lisäksi mahtuu kolme tai neljä lasta.

Perhekuntoutusta voidaan tehdä myös perheen omassa kodissa, siis tavallaan kotiinkannettuna. Se kuitenkin edellyttää, että perheellä on melko hyvät valmiudet ottaa vastuuta arjesta, mutta isä tai äiti tarvitsevat vanhemmuuden vahvistamista.

Huolta voivat aiheuttaa esimerkiksi perheen keskinäiset ihmissuhteet tai vanhempien sairaus.

Perhekuntoutusjakso kestää yleensä kolmesta kuuteen kuukautta.

Jatkotyöskentely voidaan suunnitella esimerkiksi siten, että lapsikylästä tulee työntekijä kotiin kaksi kertaa viikossa ja koko perhe käy lapsikylässä kerran viikossa.

– Perhekuntoutuksen teho perustuu siihen, että perhe ei jää kuntoutusjakson jälkeen oman onnensa nojaan, muistuttaa Rikala.

Koko maan SOS-Lapsikylissä oli viime vuonna sijais- ja jälkihuollossa lapsia 176 ja lisäksi 43 lasta huostaanottoja ehkäisevän avohuollon parissa. Kaikkiaan SOS-Lapsikylän palveluiden parissa oli siis 224 lasta.

Juttu myös Iltalehdessä asiaan liittyen:

Linkkivihje:http://www.iltalehti.fi/perhe/2011051013688511_pr.shtml

"Perhekuntoutus auttaa masennuksesta kärsiviä vauvaperheitä

Tiistai 10.5.2011 klo 13.38

Perhekuntoutuksesta näyttää olevan hyötyä useille perheille, joissa kärsitään vakavasta masennuksesta tai uupumuksesta.

Perhekuntoutustoimintaa on kahdeksalla paikkakunnalla.
Perhekuntoutustoimintaa on kahdeksalla paikkakunnalla. (COLOURBOX)

Ensi- ja turvakotien liiton järjestämä kuntoutus on tarkoitettu perheille, jotka eivät tarvitse laitoshoitoa, mutta joiden tilanteen parantamiseksi keskustelu ei riitä.

Viime vuonna perhekuntoutuksessa oli vajaat 90 perhettä, joista puolella tilanne parani merkittävästi ja kolmasosalla jonkin verran. Toiminta on tarkoitettu perheille, joissa on alle kaksivuotias lapsi.

Perhekuntoutukseen kuuluu muun muassa ohjattua toimintaa vanhemmille. Liitto arvioi, että apua tarvitsevia perheitä on pelkästään pääkaupunkiseudulla satoja.

Tällä haavaa perhekuntoutustoimintaa on kahdeksalla paikkakunnalla.

STT"

Oma kommentti:

- Hyvä Espoo!!!Tätä lisää myös muualle, samoin Ensi-ja turvakotien liiton kuntoutusta!! Tästä olen paljon puhunut, eli perheisiin panostamisesta ja siitä, paljon halvemmaksi se tulee huostaanottoihin nähden puhumattakaan huostaanoton vaikutuksista lapsiin ja vanhempiin.