"Nykyään naiselta vaaditaan ulkonäön suhteen hyvin paljon, väittäisimpä että paljon enemmän kuin miehiltä. Naisen täytyy olla yhtäaikaa isorintainen ja laiha, meikata mutta näyttää luonnolliselta ja pukeutua hienosti näyttämättä pyntätyltä. Kukaan ei huoli lattarintaista tai lihavaa, liikaa meikkaavaa tai meikkaamatonta, liian pyntättyä tai liian huonosti pukeutuvaa." Käydään keskustelua nykyajan naisihanteesta nettipalstoilla. Harvemmin miehiltä vaaditaan ulkonäön suhteen yhtä paljon. Ei sillä, tätä ihannetta pitävät yllä myös naiset. "Tuolla on liikaa läskiä ja tuolla ihan ryppyinen naama."

Kauneusleikkaukset ovat lisääntyneet, uusimpana villityksenä USA:ssa peräaukon valkaisu. Jos miehillä ei ole helppoa löytää naista, joka ei katsoisi vaan esimerkiksi lompakkoa, niin ei ole helppoa naisillakaan. Missikisat yms. pitävät yllä tätä kauneuden ihannetta. Laihuus on ajan sana. Seurauksena tietysti ihan hirvittäviä syömishäiriöitä. Syömishäiriö voi viisinkertaistaa kuoleman riskin:

"Uutistoimisto Reuters kertoo Britannian Loughboroughn yliopistossa toteutetusta tutkimuksesta, jonka mukaan syömishäiriö kasvattaa kuoleman riskiä huomattavasti. Tutkimuksen mukaan riski kuolla on anoreksiaa sairastavilla viisinkertainen ja bulimiaa ja muita syömishäiriöitä sairastavilla kaksinkertainen.

Tutkijoiden mukaan anorektikoiden kuolinsyy jää usein mysteeriksi, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan yksi viidestä kuolinsyystä paljastuu itsemurhaksi. Loput syyt liittyvät usein syömättä jättämisen brutaaleihin seurauksiin."

Mm. julkisuudesta tuttu suomalainen viulisti, monien miesten "päiväunelma" Linda Lampenius on kärsinyt syömishäiriöistä:

"Viulisti on sairastanut sekä anoreksian että bulimian. Kamppailu syömishäiriötä vastaan kesti yli kaksikymmentä vuotta.

- Lamaannuin täysin. Olin lopussa kuin vihannes, Lampenius kuvaa syvintä romahdustaan ennen vuosituhannen vaihdetta.

Pahimmillaan tähtönen painoi 42 kiloa, vaikka pituutta on 170 senttiä. Sairaus vaikutti ulkoiseen olemukseen hiuksia myöten.

- Minulla on hiustenpidennys, koska omat hiukseni ovat pilalla. Tukka lähti aikoinaan syömishäiriöiden vuoksi kokonaan, Lampenius huokaa."

Summa summarum:

On tämä kova aika. Ennen pyöreys oli jopa menestyksen merkki, siitä, että ihminen elää "suurten lihapatojen ääressä". Mitä "riuskempi" emäntä, sitä paremmin ajateltiin perheen menestyvän. Se on tosiasia, että aina joku on kauniimpi, komeampi tai rikkaampi. Tärkeintä lienee tyytyväisyys itseen. Se, miten mahdollista se on nykyaikana vallitsevien kauneusihanteiden vallitessa, on asia erikseen. Sisäisten ja henkisten arvojen merkitystä tulisi korostaa enemmän.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.maria.rajakari.palvelee.fi