Yhä useampi nuori jää työkyvyttömyyseläkkeelle, kirjoitti HS 11.8.2012. Nuorten eläköitymisen taustalla on mielenterveysongelmat ja käyttäytymishäiriöt. Vuodesta 2006 lähtien masennuksen takia eläköityneiden nuorten määrä on kasvanut 42 prosenttia.

Useiden tutkimusten mukaan masennuksen syynä aikuisuudessa on hoitamaton masennus, joka on alkanut jo mahdollisesti lapsuudessa (lisäksi taipumus voi olla perinnöllistä). Eli masennuksen taustalla psykologisena syynä voi olla varhaislapsuudessa koettu puutteellinen rakkaus vanhemman tai vanhempien taholta. Syynä mahdollisesti vanhempien menetys tai rakkauden " huono laatu". Hoitajan omat tunne-elämän ongelmat voivat estää lämpimän ja rakastavan tunnesuhteen lapsen kanssa, päihteiden käyttö voi tehdä välinpitämättömäksi lapsen suhteen tai joskus suhtautuminen omaan lapseen voi olla avoimenkin katkeroitunutta ja vihamielistä. Tällöin koko perhe tarvitsee apua.

Perheen ongelmien varhainen tunnistaminen terveydenhuollossa, päiväkodissa ja koulussa sekä ohjaaminen tarvittavan avun piiriin, voi ennaltaehkäistä lapsen masennusta aikuisuudessa. Siksi ennaltaehkäisy on tärkeää sekä esimerkiksi perheneuvolapalvelujen riittävyys. Jotkut perheet kun tarvitsevat konkreettista ohjausta kasvatustyöhön.

Varhainen perheen auttaminen ehkäisee myös perheen tilanteen kriisiytymistä, jolloin voidaan välttyä myös kalliilta huostaanotolta. Lisäksi on huomioitava, että vanhemmat voivat myös tarvita apua. Päihdehuollon avun piiriin tai mielenterveyspalveluiden piiriin ohjaaminen on tärkeää ja vaatii perhettä seuraavilta viranomaisilta ammattimaista, osaavaa sekä hienotunteista otetta.

Kun perhettä autetaan riittävän aikaisin sekä kun masentunut lapsi tai nuori saa jo varhaisessa vaiheessa apua, ennaltaehkäistään masennuksen krooniutumista ja toimintakyvyn täydellistä lamaantumista. Vaikkei yhteiskunnallisia säästöjä tällaisessa tilanteessa tulisikaan ajatella, niin on huomioitava, että ennaltaehkäisy ja varhainen apu tuo säästöjä yhteiskunnalle huomattavasti enemmän kuin kalliit eläkkeet jo nuoruudessa. Pitkäjänteinen katsantotapa myös sen lisäksi, että se on järkevää, se myös säästää. Lapsiin ja nuoriin tulee panostaa, koska heidän käsissään on maamme tulevaisuus sekä vanhempien ikäpolvien hoitaminen vanhuudessa.

Linkit:Masennuksen psykologisia syitä

Käsittelen kuntavaaliteemoissani yllämainittuihin asioihin liittyviä teemoja:

www.maria.rajakari.palvelee.fi