Perhepäivähoitajan työ on fyysisesti raskasta, vastuullista ja päivät ovat pitkiä. Kuvalähde:Vastavalo.fi
Perhepäivähoitajan työ on fyysisesti raskasta, vastuullista ja päivät ovat pitkiä. Kuvalähde:Vastavalo.fi

SAK:n työelämän vaalikone on nyt avat tu kiinnostuneille. Itse kuulun SAK:n alaiseen JHL:ään eli Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon kunnallisena perhepäivähoitajana. JHL:n vaaliteemana on hyvinvointivaalit ja erityispainotuksina: Yhdenvertaisuus. Laatu. Rahoitus. Oma työ. Reilu peli. Oikeudenmukaisuus.

Julkisen sektorin sanotaan tarjoavan työntekijälleen, kuten valtiokin, "pitkän, mutta kapean leivän". Itse olen viihtynyt. Espoon kaupungissa, jonka alaisena työskentelen, liiton toiminta on ollut aktiivista ja erityisesti perhepäivähoitajien työtä on arvostettu ja annettu jopa parempia etuisuuksia työehtosopimuksessa kuin mitä löytyy valtakunnallisesta työehtosopimuksesta. Toki aina löytyy parannettavaa, mutta muuten kiitos Espoon kaupunki! Yksi merkittävä parannus saavutettiin myös viime vuonna yleisesti, kun eduskunta hyväksyi perhepäivähoitajia koskevan työaikalain muutoksen:

"Työaikalaista kumottiin säännös, jonka mukaan työaikalakia ei ole sovellettu lasten päivähoitolaissa tarkoitettuun perhepäivähoitoon. Nyt hyväksytty lainmuutos tarkoittaa sitä, että kunnalliset perhepäivähoitajat pääsevät lakisääteisen työaikasuojelun piiriin. Tärkein seuraus työaikalain muutoksesta on, että perhepäivähoitajien keskimääräinen säännöllinen työaika lyhenee 43 tunnista 15 minuutista keskimäärin 40 tuntiin viikossa. Toinen tärkeä uudistus on, että ylityön teettäminen edellyttää jatkossa perhepäivähoitajan suostumusta."

Arjen uurastajat pyörittävät maatamme. Pienen ihmisen työpanos on kuitenkin merkittävä kokonaisuuden kannalta. Sen sijaan, että lähdettäisiin nostamaan eläkeikiä, minä henkilökohtaisesti kannatan panostusta mieluumminkin työhyvinvointiin, jotta ihmiset vapaaehtoisesti jatkaisivat työuriaan pidemmälle. Pakko ei ole koskaan mielestäni kenenkään etu. Muutenkin muut JHL:n hyvinvointivaalien tavoitteet kuulostavat mielestäni järkeviltä ja varteenotettavilta.

P.S Katso myös aiempi bloggaukseni:"KD tukee lasten kotihoitoa ja perhepäivähoitoa".

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.maria.rajakari.palvelee.fi/