On ollut mielenkiintoista seurata, miten Norjan tapahtumat ovat saaneet blogipalstat pullolleen poliitikoiden ja muiden yhteiskunnallisten vaikuttajien mielipiteitä ampujan motiiveista sekä muista syistä, jotka mahdollisesti johtivat tekoon. En sano, etteikö niitä olisi, ja etteikö niistä voisi keskustella, mutta kun yhteiskunnallisesta pahoinvoinnista, mielenterveyshäiriöistä ja niihin hoitoon liittyvistä yhteiskunnallisista ongelmista, muiden ihmisten huomioonottamisesta, ennaltaehkäisystä, perheiden tukemisesta yms. puhuu (ja moni "hiljainen äänihän" niistä on jo puhunut kauan aikaa ennen Norjankaan tapahtumia..), media ei ole siitä kovinkaan kiinnostunut, niitä juttuja ei muutenkaan lueta, saati sitten, että niistä keskusteltaisiin yleisesti.

Todelliset syyt jäävät siis aina väistämättä taka-alalle. Poliittinen pelaaminen ja kilpailu, olkoon se sitten kehen tahansa taholta on tärkeämpää. Ulkoisista rajoituksista puhutaan, jotka sinällään voivat joissain tapauksissa olla tarpeellisia, vaikkei minusta nyt tässä tapauksessa (esim. aselain kiristäminen..), mutta kun keskustelua ennaltaehkäisystä yms. pitäisi käydä ennenkuin jotain tapahtuu, eikä vasta sitten, kun jotain on jo tapahtunut. Ja mitkä ovat todellisia ennaltaehkäisykeinoja? Ovatko ne aina ulkoisia? Eikö kansalle uskalleta puhua toisten huomioimisesta ja yleisistä asenteista äänien menettämisen pelossa?

Ottaako päähän? Juu, kyllä minua ainakin ottaa. Kertooko se jotain nyky-yhteiskunnan arvoista ja siitä, mikä ihmisiä ylipäätään kiinnostaa? Juu, kyllä se mun mielestä kertoo. Ahneus, oman edun tavoittelu, kilpailu jne. kun menevät kaiken edelle. Toki, ainahan ei ole kysymys silkasta pahuudesta, mutta mihin on kadonnut nykypoliitikkojen ja muiden ihmisten yhteenhiileen puhaltamiskyky? Se, kenelle irtoaa eniten pisteitä ja mistä, se kyllä kiinnostaa. Ja muut ympärillä olevat opportunistit nyökyttelevät hyväksyvästi. Ihankuin he edes olisivat mitään "todellisia ystäviä." Olisiko viimein aika rakentaa eikä repiä, aika olla hiljaa, jos ei ole mitään tähdellistä sanottavaa ja aika puhua, kun sitä on?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.maria.rajakari.palvelee.fi