Vammaisaktiivit eduskunnassa (KD-Espoon sivuilla julkaistu 05/2011, kirjoittanut:Maria Rajakari)

Kauniina keväisenä toukokuun päivänä 18.5 levänneenä tiukkojen ”vaalimittelöiden ” jälkeen ja uutta tarmoa täynnä ajamassa vammaisille parempaa maailmaa vammaisasia-aktiivit sekä kansanedustajaehdokkaina menneissä vaaleissakin 2011 olleet Maria Rajakari ja Hanna Paulanto olivat mukana luovuttamassa vetoomusta:

”Vammaisten oikeuksien turvaaminen seuraavassa hallitusohjelmassa” eduskuntaryhmille.  Mukana allekirjoittamassa vetoomusta oli myös muita KD - ehdokkaita.

paula_risikko-kd.jpgPaikalle vetoomusta vastaanottamaan oli saapunut mm. edellisen hallituksen peruspalveluministeri Paula Risikko (Kok.) ja joka kommentoi vetoomusta näin:

”Otamme tulevassa hallituksessa ja hallitusneuvotteluissa vetoomuksen vastaan hyvillä mielin sekä pyrimme huomioimaan vetoomuksen tulevana hallituskautena. Jo viime hallituskautena saimme joitakin parannuksia aikaan vammaisten asemaan, mutta työ on yhä kesken. Vetoomus on selkeä ja noudattaa hyvin VAMPO:n eli Vammaispoliittisen ohjelman linjaa, jonka tavoitteena on turvata vammaisten henkilöiden oikeudenmukaisen aseman toteutuminen yhteiskunnassa ja jota olemme noudattaneet  Sosiaali - ja terveysministeriössä. Mielestäni kaikista tärkeintä kuitenkin on meidän jokaisen muistaa, että vammaisille kuuluu ihmisarvo, joka on mittaamaton. Väärien asenteiden muokkaaminen ja ennakkoluulojen murtaminen vammaisia kohtaan olkoon meidän jokaisen, ei vain kansanedustajien ja hallituksen tehtävä.”

Vetoomusta kaikkien allekirjoittaneiden (46 viime vaalien kansanedustajaehdokasta eri puolueista)puolesta esitellyt Tiina Viitanen (Kok.) lisäsi tapahtuman loppuun vielä, että:

”Vetoomuksesta puuttuu osittain kohta, joka liittyy vammaisten työn tekemiseen. Minun aikuistunut näkövammainen lapseni on kokenut, että vaikka ei mitään kiintiöitä kannatakaan, ainoa keino saada vammaisetkin työllistettyä saattaa tulevaisuudessa olla vammaisille määritellyt kiintiöt työpaikoissa.”

Ohessa vetoomus:

”Eduskuntavaaliehdokkaiden kannanotto vammaisten oikeuksien parantamiseksi

- Me vuoden 2011 eduskuntavaaleihin ehdokkaina osallistuneet tulemme edistämään vammaisten ihmisoikeuksia eduskuntatyössä ja muualla yhteiskunnassa.

Esitämme alla olevat vaatimuksemme vammaisten oikeuksien turvaamiseksi seuraavaan hallitusohjelmaan.

1. Erityisryhmien asumispalvelut tulee jättää kilpailutuksen ja hankintalain ulkopuolelle. Vammaisilla ihmisillä tulee olla oikeus YK:n vammaissopimuksen mukaisesti päättää asumisestaan ja siitä kenen kanssa asuu.

2. YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista ja sopimuksen valinnainen pöytäkirja tulee välittömästi ratifioida.

3. Suomen vammaispoliittisen ohjelman VAMPO 2010-2015 esittämiä
toimenpiteitä tulee toteuttaa.

4. Vammaislait tulee yhdistää. Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain § 42 " pakkoa voidaan käyttää, jos kehitysvammahuollon toteuttaminen tai toisen turvallisuus välttämättä vaatii" ja pakon käyttö ja itsemääräämisoikeuden rajoitukset tulee uudelleen ja
tarkasti säädellä.

5. Holhouslainsäädännöstä tulee poistaa vajaavaltaiseksi julistaminen ja toimintakelpoisuuden rajoittaminen. § 29 perusteella päämiehelle voidaan määrätä viranomaisedunvalvoja päättämään päämiehen kaikista sellaisista asioista, joiden merkitystä päämies ei ymmärrä. Tämä mukaan
vammainen voidaan määrätä viranomaisedunvalvojan täydelliseen holhoukseen, mikä on ihmisarvoa loukkaavaa eikä liene YK:n vammaissopimuksen hengen mukaista. Omaisten apua ja asiantuntemusta ei saa ohittaa. Tuetun
päätöksenteon mallia tulee kehittää.

6. Vammaisten asumispalveluiden valvontaa ja ohjausta pitää tiukentaa ja kehittää. Työntekijöille tulee määrätä Ruotsin Lex Sarah'in mallin mukainen ilmoitusvelvollisuus, jos havaitsevat epäkohtia asiakkaiden kohtelussa.


Työntekijöiden taustat ja rikosrekisterit tulee selvittää. Sosiaalialan
työntekijöille tarvitaan terveydenhuollon terhikkiä vastaava rekisteri.
Vammaisten eristämistä ja vieraannuttamista omaisistaan emme voi sallia.
Vammaisen omaiset edustavat useimmiten vammaisen tärkeimpiä ihmissuhteita ja
ovat heidän kanaltaan yhteisöllinen rikkaus. Vammaisten omaiset on
huomioitava hoitosuunnitelmia laadittaessa."