Kuinka mahdollista Suomessa on enää menestyä omalla työllään? Kuinka pitkälle on mahdollista päästä, jos ei ole syntynyt kultalusikka suussa? Korruptio on juurtunut syvälle yhteiskuntamme rakenteisiin.

Miten ihminen oppii tekemään oikeita valintoja elämässään? Hyvää elämän eväät saaneet todennäköisesti valitsevat paremmin, vaikka poikkeuksiakin on. Sitten on lisäksi hemmotellut lapset, jotka ovat tottuneet saamaan kaiken haluamansa. Heitä kohtaan on tehty väärin, kasvatettu väärin. Mitään ei arvosteta, jos sen eteen ei töitä tehdä, hemmotelluille on tehty karhunpalvelus. Kylvämmekö nyt siis vapaan kasvatuksen hedelmiä Suomessa? Korruptio on tapa edetä, jos on tottunut valitsemaan helpomman tien.

Suomessa valtava byrokratia estää heikommalta pohjalta ponnistamisen. Tiukat koulutuskriteerit paikkaan kuin paikkaan, lisäksi opiskelun ohella työn tekeminen ei kannata, koska jos liikaa tekee, opintorahan rajat tulevat vastaan. On siis helpompaa ottaa tuki vastaan, eli se siitä.

Näin heikommassa asemassa olevan ihmisen kannalta byrokratiasta vapaampi yhteiskunta vaikuttaa paremmalta vaihtoehdolta, jossa oman työn hedelmät saavat kantaa hedelmää. Rajatilahäiriöisten lempiyhteiskunta, missä pärjää töitä tekemättäkin, ei hyödytä ketään.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.maria.rajakari.palvelee.fi