Uudenmaan vaalipiirin 13 ehdokasta on julkistanut yhteisten kannanoton vammaisten oikeuksista. Yhteistyötä tärkeiden asioiden puolesta teemme yli puoluerajojen.
Kannanotto:

"Me maaliskuussa 2011 Vantaalla ja Keravalla pidettyihin, vammaisten oikeuksia käsitelleisiin asukas- ja vaalitilaisuuksiin osallistuneet kansanedustajaehdokkaat ajamme vammaisten ihmisoikeuksia myös tultuamme valituiksi kansanedustajiksi tai jatkamme muuten samojen teemojen puolesta taistelemista.

Ajamme alla olevia vaatimuksiamme vammaisten oikeuksien turvaamisesta seuraavaan
hallitusohjelmaan sidosryhmiemme kautta.

1. Erityisryhmien asumispalvelut tulee jättää kilpailutuksen ja hankintalain ulkopuolelle. Vammaisilla ihmisillä tulee olla oikeus YK:n vammaissopimuksen mukaisesti päättää asumisestaan ja siitä kenen kanssa asuu.

2. YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista ja sopimuksen valinnainen pöytäkirja tulee välittömästi ratifioida.

3. Suomen vammaispoliittisen ohjelman VAMPO 2010-2015 esittämiä toimenpiteitä tulee toteuttaa.

4. Vammaislait tulee yhdistää. Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain § 42 " pakkoa voidaan käyttää, jos kehitysvammahuollon toteuttaminen tai toisen turvallisuus välttämättä vaatii" ja pakon käyttö ja itsemääräämisoikeuden rajoitukset tulee uudelleen ja tarkasti säädellä.

5. Holhouslainsäädännöstä tulee poistaa vajaavaltaiseksi julistaminen ja toimintakelpoisuuden rajoittaminen. § 29 perusteella päämiehelle voidaan määrätä viranomaisedunvalvoja päättämään päämiehen kaikista sellaisista asioista joiden merkitystä päämies ei ymmärrä. Tämä mukaan vammainen voidaan määrätä viranomaisedunvalvojan täydelliseen holhoukseen, mikä on
ihmisarvoa loukkaavaa eikä liene YK:n vammaissopimuksen hengen mukaista. Omaisten apua ja asiantuntemusta ei saa ohittaa. Tuetun päätöksenteon mallia tulee kehittää.

6. Vammaisten asumispalveluiden valvontaa ja ohjausta pitää tiukentaa ja kehittää. Työntekijöille tulee määrätä Ruotsin Lex Sarah’in mallin mukainen ilmoitusvelvollisuus, jos havaitsevat epäkohtia asiakkaiden kohtelussa.

Työntekijöiden taustat ja rikosrekisterit tulee selvittää. Sosiaalialan työntekijöille tarvitaan terveydenhuollon terhikkiä vastaava rekisteri.Vammaisten eristämistä ja vieraannuttamista omaisistaan emme voi sallia. Vammaisen omaiset edustavat useimmiten vammaisen tärkeimpiä ihmissuhteita ja ovat heidän kannaltaan yhteisöllinen rikkaus. Vammaisten omaiset on huomioitava hoitosuunnitelmia laadittaessa."Allekirjoittajat :

 

  • Erja Hakkarainen, Vihr                                     
  • Johanna Jurva, PS                       
  • Kirsi Kanerva-Poranen, Vihr                          
  • Juha Kovanen, SKP
  • Pirkko Kuusela, SDP                                     
  • Marketta Partonen-Rekola, Kesk           
  • Maria Rajakari, KD                                     
  • Mari Rantanen, SDP                       
  • Tiina Sandberg, SKP                                      
  • Mariitta Savolainen, Kesk
  • Tarja Tallqvist, KD                                     
  • Kati Tyystjärvi, Vas
  • Tiina Viitanen, Kok

P.S Erityinen kiitokseni vielä näiden tilaisuuksien järjestäjille, mm. Tiina Viitanen, Kok., Mariitta Savolainen, Kesk. sekä Juha Kovanen, SKP.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.maria.rajakari.palvelee.fi/

FB-sivu: Maria Rajakari ja FB-profiili:Maria Rajakari

FB:n avioliittoryhmä

Twitter:Maria Rajakari

P.S Katso myös juttu asunnottomiin liittyen KD-Espoon sivuilta.