Yllätyin iloisesti uutisesta, jossa nk."sixpack"-kokoonpano yrittää uudelleen, koska olen ollut huolissani tästä hallituskriisistä. Vaikkakin vaalituloksen perusteella mielestäni hallituksessa tulisi olla Kokoomus, SDP ja PerusSuomalaiset, jotta jokaisen suomalaisen ääni varmasti tulisi kuuluville vaalituloksen mukaisesti. KD:llä sinänsä vaalien yhtenä häviäjänä ei ole ollut sanan sijaa siinä, keitä hallitukseen tulisi mennä. Tulevissa neuvotteluissa punnitaankin kyky tehdä rakentavaa yhteistyötä, itse kunkin puolueen. Me emme voi olettaa, että puolueiden ohjelmat menisivät täysin läpi (koskaan, ei näissä, eikä tulevissa hallitus/eduskuntakokoonpanoissa) varsinkin kun on kyseessä monipuoluehallitus, yhteensä 6 erilaisen puolueen kokoonpano.

KD:n puheenjohtajan Päivi Räsäsen kokemus aikaisemmista "sixpack"-neuvotteluista oli myönteinen ottaen huomioon tilanteen vaikeuden, koska nyt ei menty neuvotteluissa suoranaisesti kansan tarjoamalla mandaatilla PS:n jäätyä oppositioon. Puheenjohtajamme koki, että pienenkin puolueen oli mahdollista vaikuttaa hallitusneuvotteluissa: mm. KD:n aktiivisesti ajama vanhuspalvelulaki oli vihdoin tulossa, samoin kuin tärkeysjärjestyksessä yhtä akuutti nuorisotakuu. Velkaantumiskierre olisi kyetty katkaisemaan, mutta samalla muotoutumassa ollut ohjelma oli sosiaalisesti oikeudenmukaisempi kuin edeltäjänsä. Eikö tämä olisi ainakin osittain sitä, mitä kansa halusi ja mitä varten se protestoi edeltäjäänsä kohtaan? :-)

Kristillisdemokraatit vastustivat alv:in korotusta, mutta 1%:een suostuttaisiin ja sitä pidettäisiin tyydyttävänä neuvottelutuloksena varsinkin kun ruoka ja lääkkeet jäisivät korotuksen ulkopuolelle ja se on tärkeä myönnytys varsinkin pienituloisten ja köyhien kannalta. Tärkeimmistä periaatteistaan KD on pitänyt kiinni, eikä KD lähtisi hallitukseen, jonka ohjelmaan kirjattaisiin sukupuolineutraali avioliittolaki. Tällaiset syvästi arvoihin liittyvät omantunnon kysymykset, kuten ydinvoimakin, tulisikin mielestäni jättää yhteisen yrityksen eli hallitusohjelman ulkopuolelle.

Toivotan onnea sixpackin uudelle, toiselle kierrokselle! :-) Isänmaamme tarvitsee nyt toimivan enemmistöhallituksen ja siitä voinee olla moni samaa mieltä, että hallituksen kiireellisin tehtävä on pysäyttää velkaantumiskierre ja samaan aikaan vähentää köyhyyttä ja syrjäytymistä. Koska muuten seuraamme Kreikan tietä varmasti tällä velaksi elämisvauhdilla. Jos nyt nämä neuvottelut kariutuvat, olemme todella umpikujassa. Uudet vaalit tuskin ovat ratkaisu, koska joidenkin prosenttien heittelyt puolueiden kannatusluvuissa eivät silti ratkaise näitä suurimpia kynnyskysymyksiä, minkä takia PS mm. jättäytyi oppositioon. Sama rumba alkaisi vaan alusta.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.maria.rajakari.palvelee.fi

Maria Rajakari- FB

Maria Rajakari-Twitter