Uusimmassa JHL:n (Julkisten ja Hyvinvointialojen liitto) Motiivi-lehdessä (8/2011) on juttu Raaseporin kunnan osuuskuntamallista perhepäivähoitajille, jotka siirtyivät nyt elokuun alusta työaikalain piiriin.

Raaseporin osuuskuntamallin ideana on, että mikäli hoitajat toimivat osuuskunnissa itsenäisinä yrittäjinä tai ammatinharjoittajina, ei heihin tarvitsisi soveltaa työaikalain määräyksiä. Raaseporissa uskotaan, että osuuskuntamalli lisäisi hoitajien työtyytyväisyyttä ja -motivaatiota sekä parantaisi tiimihenkeä. Osuuskunnissa hoitajat pääsisivät Raaseporin kehitysjohtaja Jyrki Hakkaraisen mukaan nykyistä paremmille ansioille.

Itselläni herää tuosta J. Hakkaraisen ajatuksesta suuremmista ansioista ajatus, että jos kerta työnantaja on niin huolissaan perhepäivähoitajien ansiotasosta (jonka huolen itsekin jaan), niin eikö palkkaa vois hinata ylöspäin yrittäjäksi siirtymisen sijaan? Yrittäjänä toimiessaan kuitenkin hoitajat menettäisivät työsuhteeseensa liittyvät etunsa ja sosiaaliturvansa eli esim. sairausajan palkan, kuten myös loma-ajan palkat puhumattakaan varahoidon järjestämisestä sairas- yms. tapauksissa. (Ja sinänsä lasten vanhempien ja lasten kannaltahan varahoitoon vieminen on ikävä asia, mutta tosin suuremmaksi osaksi lapset saavat yhä olla kodinomaisessa hoitoympäristössä perhepäivähoidossa, joten "näppituntumani" mukaan yleisesti asia ei ole aiheuttanut suurta tyytymättömyyttä vanhemmissa, ainakaan vielä.)

Raaseporin hoitajat eivät toistaiseksi ole asiasta olleet kiinnostuneita vaan haluavat ensin nähdä, mitä viikkotyöajan lyhentämisestä seuraa ennenkuin hyppäävät suinpäin kokeiluun. Lisäksi Raaseporin JHL haluaa selvittää, onko työnantaja rikkonut yt-lakia valmistellessaan perhepäivähoidon siirtymistä osuuskuntiin ilman henkilöstön edustusta työryhmässä.

Ylipäätäänkin olen sitä mieltä, ettei perhepäivähoitajien työolosuhteita paranneta etsimällä nk. "porsaanreikiä" lakiuudistuksista, vaan sitoutumalla pitkäjänteisesti parantamaan hoitajien työssäjaksamista sekä ansiotasoa. Esimerkkinä tästä Kristillisdemokraatit ovat kehittäneet uuden mallin kotihoidontukeen v. 2010 Jyväskylässä. Kunnallisen perhepäivähoitajan omasta lapsesta maksetaan palvelurahana 400 euroa kuukaudessa, eli parannusta saatiin todella aikaan, sillä nythän tilanne muuten valtakunnallisesti on se, että kotihoidontuen omista lapsista perhepäivähoitajana saa vain 3-vuoden ikään asti ja siitä eteenpäin omista lapsista ei saa mitään korvausta.

Eli sensijaan, että siirryttäisiin yrittäjiksi, jossa perhepäivähoitajan työolot heikkenisivät, "porkkanoilla" alalle saataisiin enemmän ihmisiä ja sillä voitaisiin turvata tämä alati vähenevä, mutta pidetty hoitomuoto, joka on edelleen kustannustehokas hoitajan itse valmistaessa hoitolasten ruoat, antamalla käyttöön oman kotinsa hoitotiloiksi jne. Veikkaankin, että ainoastaan ehkä todella suuret yksittäiset päivähoitoyksiköt pystyisivät kustannuksissa perhepäivähoidon peittoamaan ja tälle tielle tuskin kukaan vanhempi haluaa lastensa hoidon menevän.

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Uutislinkki:JHL:Raasepori haluaa kiertää työaikalakia

Omat aiemmat blogini:

KD tukee lasten kotihoitoa ja perhepäivähoitoa

Lastenhoitotyön arvostus

Työnohjaus tullut yhä tarpeellisemmaksi päivähoitotyössä

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.maria.rajakari.palvelee.fi