Joskus nuorempana uskoin sinisilmäisesti ihmisten puheisiin. Se, mitä toinen sanoi, ajattelin sen olevan totuus ja ihmisten seisovan sanojensa takana. Pahasti petyin. En toki kaikkien kohdalla. Ja tämä asia ei ole kaikille itsestäänselvyys, ihan oikeasti.

Nyt kun eduskuntavaaleihin on n.kuukausi, herättäisinkin ihmisiä katsomaan kansanedustajaehdokkaiden puhumisia sekä niitä tekoja, toki myös omiani. Omia kannanottojani asioihin voikin lukea blogeistani.

Istuvilta kansanedustajilta taas niitä tekoja on helppo katsoa, tosin kohtuus kaikessa, liikojakaan ei voi odottaa. Ehdokkailta, jotka eivät ole siis vielä olleet kansanedustajia, kuten minä, kehoittaisin katsomaan varsinkin kannanottoja. Vaalikoneisiin onko tullut vastattua selkeitä kantoja, esim. kyllä tai ei. Toki kaikkiin ei voi niin tehdä, jos ei ole asioihin riittävästi perehtynyt ja se myös osoittaa vastuuntuntoa, että perehtyy asioihin riittävästi ennen kannanottoaan, mutta jos ei uskalla ottaa mihinkään selkeää kantaa, kertoo sekin omaa kieltään.

Toisaalta vain yhdellä tai kahdellakin asialla "ratsastavat", voiko senkään katsoa kantavan kovin pitkälle? Tai sen, että osaa kyllä haukkua ja kritisoida muita, muttei uskalla ottaa itse selkeää kantaa ja teot puhuvat myös puolestaan. Lupauksia on helppo antaa, mutta eri asia on niiden lunastaminen. Turhia lupauksia ei kannata mun mielestä edes kenenkään ehdokkaan antaa, joskus voi tulla niiden lunastamisen aika, siksi olenkin aina painottanut, ei vain näissä vaaleissa ollessani ehdokkaana, vaan yleensäkin, että teen parhaani. Enempää ei voi luvata. Mutta sekin on jo paljon. Haluan olla äänestäjien arvoinen, ettei äänestämistäni tarvitse hävetä tai katua. Siihen ainakin itse pyrin.

Alkoholisti voi useita kertoja luvata lopettavansa, niin voi moni muukin, siksi katsonkin nykyisin ihmisissä yleensä tekoja enemmän kuin sanoja. Parisuhteessakin voi sanoa rakastavansa, mutta jos juoksee koko ajan vieraissa, ei teot puhu sen puolesta, ainakaan mun mielestä. "Ei ne puheet vaan ne teot". Kiinnitämmehän tähän jokainen huomiota. Emme ainakaan siinä mitään menetä. Menettää voimme, jos sokeasti uskomme toisiin ihmisiin.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.maria.rajakari.palvelee.fi/

FB-sivu: Maria Rajakari

FB:n avioliittoryhmä