"Koulupuku on jossain maissa kouluissa käytettävä työasu.

Koulupukuja käytetään mm. Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Turkissa, Kreikassa, Japanissa, Kiinassa ja osissa Yhdysvaltoja.

Yleensä koulupukua käyttävät sekä pojat että tytöt. Monissa maissa koulupukuun kuuluvat pitkät housut, valkoinen kauluspaita, solmio ja takki. Joissain maissa pojat käyttävät sortseja. Useasti tyttöjen koulupukuun kuuluvat hame, pitkät tai polvisukat, solmio ja kauluspaita tai villapaita.

Koulupukujen tarkoituksena on estää oppilaiden liian rento tai muutoin epäsovinnainen pukeutuminen. Toisaalta sillä on tarkoitus estää oppilaiden eriarvoisuuden tunnetta esimerkiksi varallisuuden suhteen. Vaikka koulunkäynti ei maksaisikaan, koulupuvun puhtaanapito tulee itse maksaa, näin on esimerkiksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa." (Wikipedia)

Omia ajatuksia:

- Jos Suomessakin olisi käytössä koulupuku, se voisi estää juuri oppilaiden eriarvoisuuden tunnetta ja rajoittaisi kilpailua "muodikkaimmista vaatteista". Jokainen olisi samalla lähtöviivalla eikä tarvitsisi aamuisin vanhempien/oppilaan miettiä, mitä laittaa päälle. Se voisi lisätä myös yhteenkuuluvuuden tunnetta oppilaiden kesken.

- Olen myös kiinnittänyt huomiota, että joidenkin nuorten tyttöjen pukeutuminen saattaa olla nykyaikana aika avointa, joka saattaa, ikävä kyllä, kiinnittää vanhempien, väärillä motiiveilla liikkuvien miesten huomiota. Kyseessähän ei ole silloin nuoren vika, mutta tällä tavalla voitaisiin suojella nuoria tyttöjä ajautumista suhteisiin, joihin oma henkinen kypsyys ei vielä riitä. Ja pojillakin saattaa olla hyvinkin huomiota herättävää pukeutumista. Aikuisista ihmisistä kun on kyse, pukeutumisen rajoittaminenhan on mielestäni eri asia, koska oma kypsyys on eri tasoa kuin lapsella/nuorella ja aikuinen osaa jo siis paremmin säädellä tekemisiään/suhtautumistaan huomionsoituksiin.

- Huonoja puolia toki asiassa on ja erilaisia näkökulmia, tämä on vaikea asia, mutta herättää varmasti keskustelua. Kyllähän aikuisten työpaikoissakin naiset ja miehet käyttävät "työasuja", varsinkin toimistoissa miehet pukeutuvat miesten pukuihin ja naiset jakkupukuihin. Osassa ammateissa on myös työasuja, esim. poliisit, myyjät tavarataloissa, lentoemännät ja kapteenit jne. Siinä mielessä asia ei olisi kaukaa haettua.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.maria.rajakari.palvelee.fi

Maria Rajakari- FB

Maria Rajakari-Twitter