Mielestäni yhteiskuntamme on menossa kohti yhä yksilökeskeisempää ja narsistisempaa yhteiskuntaa. Monille johtopaikoille tunnutaan oikein hakevan ja jopa haluttavan narsistisia henkilöitä, joille ei esim. tuota omantunnonvaivoja irtisanoa useita ihmisiä, jos heistä ei ole hyötyä firmalle. Tällaisilla, jopa psykopaatin piirteitä omaavilla ihmisillä kun ei ole omaatuntoa. Samalla kun tällaisia itsekkäitä piirteitä suorastaan ihaillaan, ihmiset, jotka todella tarvitsisivat ja haluaisivat hoitaa mielenterveydenongelmiaan jäävät vähemmälle huomiolle. Sairaaloiden huonojen resurssien takia yhä useampi laitoshoitoa tarvitseva mielenterveysongelmainen, jolla on esim. vakava itsemurhariski päällä, jää ilman hoitoa. Kuitenkin, vaikka mielenterveysongelmista puhutaan jo onneksi yhteiskunnassamme enemmän, ne ovat yleisesti mielestäni yhä tabu ja on häpeä monelle vielä kertoa, että omaa mielenterveyden ongelmia, koska pelkää leimaantumista.

Eli jos kärsit mielenterveysongelmista, sinun on esim. vaikea saada moneen vuoteen sairausvakuutusta sekä sinun pitää suoriutua työkykyiseksi tietyssä ajassa, ja sitten hoidot loppuvat, halusit tai et, ellet saa sairaseläkettä, jonka saamiseen vaaditaankin jo "aika iso sairaus". Olet yhteiskunnan armoilla. Toisin sanoen, on helpompi sairastaa persoonallisuushäiriötä ja edetä sillä tavalla urallaan toisia ihmisiä polkien, kuin todella myöntää omaavansa ongelmia, hakea niihin apua sekä sitä kautta olla inhimillisempi ihminen tässä maailmassa sekä itselleen että muille kanssaihmisille.

Mielenterveysongelmat ovat siis yhä tabu yhteiskunnassamme, koska vakavia sellaisia omaavia jopa ihaillaan eikä yritetä edes ohjata hoitoon. Mitä itsekkäämpi, sen parempi, kyllä on "hullunkurinen" maailma. Yhä useampien laitoshoitoon kuuluvien avohoitopotilaiden ilmaantuminen "katukuvaamme" tuskin on kenellekään yllätys sen satsauksen suhteen, miten välitämme Suomessa mielenterveysongelmaisista. Meidän sietäisi hävetä!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.maria.rajakari.palvelee.fi/

FB-sivu: Maria Rajakari ja FB-profiili:Maria Rajakari

FB:n avioliittoryhmä

Twitter:Maria Rajakari