Politiikka sisältää yhtä raadollisia aineksia kuin mikä tahansa ihmisten yhteinen kanssakäyminen, ehkä kuitenkin vielä enemmän. "Politiikka on ronskeja ihmisiä varten"- ajatellaan, että se nyt vain menee niin, että siellä ollaan aika häikäilemättömiä. Ja siksi sinne moni ei edes halua. Ja ne, jotka menevät, no, saavat huomata, että kuinka "sodassa ja rakkaudessa" käytetään kaikki keinoja, niin myös politiikassa. Toiset sopeutuvat, toisista tulee samanlaisia. Tärkeältä vaikuttaa mm. irtopisteiden kerääminen. Yksi tapa kerätä niitä on se, että halutaan itse päästä jonkun asian tai idean "lanseeraajaksi". Toki, jos näin todella on, on kunnia siitä ansaittua. Aina ei kuitenkaan näin ole. Ja kaikenlaisen kilpailun takia asiat ja niiden hoitaminen voivat jäädä tässäkin taka-alalle.

Kuten julkisuudessa yleensäkin, niin myös politiikasta löytyy huomion/julkisuudenkipeitä pyrkyreitä, joita voi olla myös vaikea erottaa niistä aidoista. Ja lisäksi missä muussa kuin politiikassa herkästi "laitetaan pää vadille", jos epäonnistuu? Silloin on "yleistä riistaa" eikä keinoja kaihdeta tämän ihmisen lyttäämisessä ja mustamaalaamisessa. Taistelu vallasta on kovaa.

Miten politiikkaa saisi inhimillistettyä? Oman edun tavoittelu on kuin mätäpaise, joka mädäntää koko eduskuntataikinan. Miten tavallisesta elämästä tehdään haluttavaa?

- Siinäpä meille pähkinä purtavaksi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.maria.rajakari.palvelee.fi