Addiktioita on monenlaisia, mm. päihderiippuvuus, peliriippuvuus, seksiriippuvuus jne. Riippuvuus voi olla sosiaalista, psyykkistä tai fysiologista. Esimerkiksi psykoterapeutti Tommy Hellstenin lanseeraamassa "läheisriippuvuudessaon kysymys sairaudesta tai sairauden kaltaisesta tilasta, joka syntyy kun ihminen elää hyvin voimakkaan ilmiön läheisyydessä eikä kykene käsittelemään tätä ilmiötä persoonallisuudessaan vaan sopeutuu sen olemassa oloon." Tämä juontaa juurensa lapsuudesta, elämisestä mm. alkoholistiperheessä tai muussa sellaisessa perheessä, jossa on vakavia ongelmia. Eli eläminen vaikkapa perheessä, jossa vanhemmilla on mielenterveysongelmia, voi aiheuttaa lapsella samantyyppisiä ongelmia aikuisuudessa.

Apuna erilaisten riippuvuuksien hoidossa käytetään erinäisiä katkaisu- sekä vieroitushoitoja (varsinkin kemialliset riippuvuudet), terapiahoito voi olla myös/lisäksi tarpeen sekä AA:n lanseeraama 12-askeleen ohjelma, jota on sovellettu eri riippuvuusryhmille. Lisäksi hengellisillä järjestöilläkin on omia päihdeohjelmiansa.

Liian vähän julkisuudessa on mielestäni puhuttu seksiriippuvuudesta sekä sen "alalajista" rakkausriippuvuudesta, joka sinänsä terminä on minullekin uusi, vaikka päihdealan koulutusta olen saanutkin.

"Rakkausriippuvaiselle tunnusomaisia merkkejä:

• Jatkuva uuden partnerin, seksikumppanin tai romanssin etsiminen
• Vaikeuksia olla yksin tai suoranainen mahdottomuus kohdata itseä
• Itselleen sopimattomien kumppaneiden toistuva valinta
• Seksin käyttö tai viettely kumppanin "sitomiseen" tai pitämiseen itsellä
• Seksin tai romanssin käyttö epämiellyttävien tunteiden ja kokemusten lievittäjänä ja vastuusta pakenemisena
• Tärkeidenkin perhe- tai työtilanteiden laistaminen romanttisen tapaamisen tai odotettavissa olevan seksuaalisen nautinnon takia
• Suhteessa ollessaan addikti on usein onneton tai etäinen ja suhteen loputtua masentunut ja yksinäinen
• Seksin ja ihmissuhteiden välttäminen "ongelman ratkaisemiskeinona"
• Kyvyttömyys lopettaa epäterveet suhteet jatkuvista lupauksista huolimatta
• Sopimattomaan tai tuskalliseen suhteeseen palaaminen huolimatta lupauksista itselle tai muille
• Seksuaalisten kokemusten, flirtin ja romantiikan sekoittaminen rakkauden tunteeseen"

Ajatuksia:

- Nykymaailma luo helposti kuvaa, jolle olisi tyypillistä jatkuvat, uudet ihmissuhteet, jännityksen etsiminen ihmissuhteista sekä useiden kumppaneiden olemassaolo/vaihtaminen elämän aikana. Tunteiden perässä voidaan helposti vaihtaa suhteesta toiseen, koska "värinä" nyt vain on mennyt ohi. Toisaalta se kuuluu suhteeseen kuin suhteeseen ja tarkoittaako se, että nyt on aika vaihtaa? Ja loppujen lopuksi, tuoko se kuitenkaan pysyvää onnea? Itse uskon tasapainoisen elämän löytyvän muuta kautta, omasta tyytyväisyydestä itseen, ja jonka hyväksymisen kautta voi löytää myös toimivat ihmissuhteet muihin kanssaeläjiin.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.maria.rajakari.palvelee.fi/

Maria Rajakari- FB

Maria Rajakari-Twitter

Avioliitto-ryhmä - FB