Nepotismin määrite:

Nepotismi (lat. nepos, pojan- tai tyttärenpoikaa, jälkeläistä) tarkoittaa sukulaisen suosimista. Esimerkiksi yrityksen johtajan yleensä odotetaan valitsevan työtehtävään pätevimmän henkilön, jotta yritys menestyisi. Jos johtaja kuitenkin valitsee tehtävään siihen sopimattoman sukulaisensa, sitä kutsutaan nepotismiksi. (Wikipedia)

Politiikassa ja työelämässä saattaa yhä nykypäivinä esiintyä nepotismia. Tämäntyyppisessä toiminnassa myös nk."kalakavereiden" tai muutenkin sellaisten, jotka mielistelevät tai käyttävät vääriä keinoja, esim. lahjontaa on mahdollisuus päästä ylenemään. Joskus myös jokin ideologia, esim. kristillisyys tai muu uskonnollisuus/ muu tiukka moraalisuus, joka ei salli "kepulikonstien" käyttöä voi olla este ylenemiselle.

Korruption määrite:

Korruptio, (lat. corrumpere, turmelus, pahaan vietteleminen), on toimivallan väärinkäyttöä yksityisen edun tavoitteluun. Korruptiossa vastuullisessa asemassa oleva henkilö, esimerkiksi virkamies lahjotaan antamaan lahjojalle etua säännösten vastaisesti. Korruption vakavuus vaihtelee pienistä vastapalveluksista järjestelmälliseen lahjontaan. Korruptiota voi esiintyä yhteiskunnan kaikilla alueilla; esimerkiksi virkamiesten, poliitikkojen tai liike-elämän piirissä. Henkilö voi väärinkäyttää saamaansa valtaa myös yhteisöissä ja yrityksissä, esimerkiksi yrityksen työntekijä voi ostaa yritykselle tuotteita ylihintaan hänet lahjoneelta yritykseltä. Korruptio liittyy usein ammattimaiseen rikollisuuteen, mutta se voi olla myös satunnaista ja kertaluontoista. (Wikipedia)

Pohdintaa:

- Suomessa korruptiota ei ole sanottu esiintyvän runsaasti kuten monissa muissa maissa. Tosin "pinnan alla" sitä Suomessakin tapahtuu. Siitä ei vaan puhuta yleisesti. Moni ajattelee nk.nepotisminkin olevan sallittua, koska periytyyhän esim. monarkiassakin valta sukupolvelta toiselle. Demokratiassa näin ei kuitenkaan ole. Demokratiassa ymmärtääkseni politiikan puolella kansa valitsee itse päättäjänsä ja sukulaisten sekä muiden kavereiden/tuttavien suosiminen ei ole sallittua kuin ei myöskään työelämässä, jossa ihmisiä valitaan töihinsä pätevyytensä (ei sukujuuriensa tai sosiaalisten kontaktiensa) perusteella.

PerusSuomalaisten nousun yhteydessä onkin puhuttu siitä, että joissakin kunnissa virkanimityksiä tehdessä saatetaan suosia johonkin tiettyyn puolueeseen kuuluvia. PS onkin puolueena nostanut asiaa eniten esille, mikä on hienoa. Hymy

Asiasta toivoisikin vielä laajempaa yhteiskunnallista keskustelua. Mitkä ovat ne arvot, joilla ihmisiä palkataan, ylennetään/yleensäkin mikä on hyvän moraalin merkitys politiikassa ja työelämässä?

Heikolta asemalta, ilman kultalusikkaa suussa syntyneen, on tämmöisessä maailmassa vaikea ponnistaa ja mielestäni yleiseen arvomaailmaan täytyisikin kuulua tämmöistenkin ihmisten menestyminen ja sen turvaaminen. Arvoista puhutaan nykyäänkin yleisesti, mutta millaisia käytännön toimia voitaisiinkaan tehdä asian estämiseksi? Haitaksi ei ole ainakaan se, että rohkeat ja moraaliset ihmiset uskaltavat nousta puolustamaan sitä, mikä on oikein ja arvollista.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.maria.rajakari.palvelee.fi