"Lasten käytöshäiriöt ovat lisääntyneet, yhä useammalla pienellä espoolaiskoululaisella on vakavia tunne-elämän vaikeuksia ja sosiaalisten vuorovaikutustaitojen puutteita. Käytösongelmat tulevat esille kouluissa usein lyömisenä, puremisena ja uhkailuna", kirjoittaa Espoon Länsiväylä 15.2.2012.

Vanhemmilla ei ole nykyaikana enää tarpeeksi aikaa lapsilleen. Kova kilpailu työelämässä, taloudellisen vakauden ylläpitäminen sekä jatkuva kiire ja kulutus ovat muodostaneet yhteiskunnan, jossa lapsille ei jää sijaa. Työntekijöistä otetaan irti kaikki mahdollinen, tulostavoitteet ovat tärkeitä, jopa päivähoidossa. Ryhmäkoot venytetään äärimmilleen, ylitöistä työpaikoilla ei sovi kieltäytyä ja paineet pärjätä oravanpyörässä ovat kovat. Paineita on myös muilla elämän osa-alueilla. Jopa pienet tytöt laihduttavat ja yhä useampi poika tippuu yhteiskunnan kärryiltä jo nuorena.

Jotain täytyy olla pahasti vialla niissä arvoissa, mitä yhteiskuntamme edustaa, koska sato, jota korjaamme, on tällaista. Toisten ihmisten huomioiminen ja välittäminen, arjen pienet askareet ja sukupolvien välinen yhtenäisyys on heikentynyt. Kovat arvot ovat sivuuttaneet pehmeämmät, inhimillisemmät arvot. Lähimmäisyhteiskunta on vaihtunut itseisyhteiskunnaksi, jossa käperrytään omaan itseen, yhä kauemmaksi muista. Ihmisen arvoa mitataan suorituksilla, ei niinkään sillä, että ihminen jo muutenkin olisi arvokas, omana itsenään.

Muutos takaisin lähimmäisyhteiskuntaan, turvalliseen yhteisöllisyyteen, ei ala pelkästään korjaamalla ulkoisia yhteiskunnan rakenteita, vaikka sekin on toki tärkeää. Muutos lähtee lisäksi meistä itsestämme. Uskaltamalla heittäytyä, uskaltamalla kohdata muita ihmisiä, uskaltamalla kasvaa, erehtyä ja ottaa opikseen, voisimme palata jälleen koneiden sijasta ihmisiksi. Päämäärä ja sen saavuttaminen ei olisikaan enää itsetarkoitus vaan itse matkanteko. "Matkalle pääsee, jos pysähtyy", taisi monen tuntema kansan terapeutti Tommy Hellstenkin kerran todeta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.maria.rajakari.palvelee.fi

FB-Maria Rajakari