Ahneuden kuolemansyntiä käsiteltiin presidentinvaaleissa, suurin osa ehdokkaista ensimmäisellä kierroksella valitsi sen suurimmaksi synniksi nyky-yhteiskunnassamme. Asia onkin herättänyt paljon keskustelua. Ajassamme on kuitenkin myös muita syntejä, jotka olisi syytä ottaa keskusteluun ja yksi niistä on kateus.

Kateuden synti on vahvasti havaittavissa nyky-yhteiskunnassamme. Entisen Neuvostoliiton, nykyisen Venäjän naapurissa asuvana olemme saaneet vaikutteita sekä heidän aatteistaan että juomakäytännöistään. Jo mainitsemalla sanan liiallinen alkoholinkäyttö, saa monia suomalaisia niskaansa. "Se nyt vaan kuuluu meidän kulttuuriin", sanotaan.

Puoluekentällä on myös vahvasti ollut havaittuna vasemmistolaisuus. Suomi sai nyt pitkästä aikaa oikeistolaisen presidentin. SDP on myös ollut useassa hallituksessa mukana. Työläisaate on ollut vahvana suomalaisten verissä. Toisaalta jo kansalaissodan ajoilta suomalaisia repinyt kahtiajako on herättänyt pahaa verta kansassamme. Suomessa onkin haluttu antaa työläisaatteelle tilaa, jotta yhtenäisyytemme säilyisi.

Oikeistopuolella tilanne on ollut heikompi. Kokoomus on luopunut aivan perinteisimmästä porvarisaatteesta eli perheen arvostamisesta esimerkiksi rupeamalla kannattamaan sukupuolineutraalia avioliittoa tai ainakin olemaan asiasta puhumatta. Tehtävä on jäänyt Kristillisdemokraattien harteille ja monesti KD onkin ollut sen puolustamisessa täysin yksin. Keskusta on osaltaan ollut myös perinteinen, muttei sekään kokonaan, ja ehkä on hyvä myös miettiä, miksei pelkkä maalaisten etujen ajaminen enää palvele koko kansaa.

Vihreä aate on edustanut uutta Suomea, vastavoimana vanhalle ja PerusSuomalaisten kanssa tämä onkin jäänyt jytkyilyksi ja vastajytkyilyksi. Kuinka pitkälle yhtenäisyyden rakentamisessa sillä päästään, jää nähtäväksi. Epäilen..

Vahvat kristilliset arvot omaava KD on eduskuntapuoluekartan pienin, vaikka monessa maassa se on suurin. Vastauksena tähän kuulee usein kuinka kaltaisteni kristittyjen tulisi muuttaa Amerikkaan, kun siellä olisi enemmän samanlaisia. Hmm..miettimisen arvoinen asia, tosin mitä vikaa on konservatiivisissa arvoissa ja perinteisessä kristillisyydessä? Mites vasemmistolaiset? Tulisiko heidän muuttaa Venäjälle? Mieluummin kyllä itse muuttaisin Amerikkaan..ei tarvitse varmaan vastata miksi..

Suomalaisten nykyinen hallitus on moniarvoinen, 6 eri puolueen sixpack. Tämäkin kyhätty vaikeassa tilanteessa, jossa PerusSuomalaiset eivät lähteneet hallitukseen, oliko kyse aatteista vai vähistä vaatteista? Ilman vaatteita kun voi tulla politiikan huipulla kylmä varsinkin kun lupaukset pitäisi lunastaakin.

Mutta, mutta..Suomessa olisi hyvä miettiä, mitkä ovat ne arvot, jotka oikeesti meitä kiinnostavat. Tämä on loputon keskustelu, johon toistaiseksi kansa itsekään ei vaikuta saaneen ja löytäneen vastausta, kun kannatukset puolueesta toiseen vaihtelevat. Mikä on koko kansan puolue ja ketkä ovat koko kansan poliitikkoja? Näin kunnallisvaalien lähestyessä asia voisi meitä suomalaisia ehkä taas kiinnostaakin.