Olin tutustumassa sekä auttamassa asunnottomien ruoan tekemisessä Helsingin ”Vailla vakinaista asuntoa ry”:n eli VVA:in tiloissa tänä aamuna 5.4.2011. Vaikka ilma oli kaunis, kohtasin karun todellisuuden asunnottomien tilanteesta. Asunnottomien elämä on yhtä selviytymistä päivästä toiseen. Sosiaalituet saattavat olla myöhässä, pesulle ei pääse kuin harvoin jne. onneksi VVA:in tiloista löytyy sentään suihku.

Pitkäaikaisasunnottomuus tulisikin poistaa kokonaan. Elämä ei ole ihmisarvoista ilman asuntoa sekä sen suomaa turvaa, koska kadulla asuessaan ihminen ei miellä tai koe itseään siten, että hän on arvokas sellaisenaan sosiaalisesta tilanteesta tai terveydellisestä elämäntilanteesta huolimatta. Näin syntyy vähitellen itseä vähättelevä sekä myös oman terveyden hoitamista vahingoittava elämäntapa.

VVA:in syntysijoilla pääkaupunkiseudulla asunnottomuus on lisääntynyt huolestuttavasti varsinkin nuorten keskuudessa. Prosentuaalisesti asunnottomia on muutenkin eniten Suomen väkilukuun nähden juuri pääkaupungissa ja sen lähikunnissa. Yksi kehittämiskohde noilla alueilla olisikin saada valtio mukaan kantamaan taloudellista vastuuta asunnottomista, koska näiden kuntien verotulot eivät vaikuta riittävän kaikkien moniongelmaisten ihmisten auttamiseen.

Kristillisdemokraatit tekevät työtä ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolesta. Hyvinvoinnin vastakohtana voidaan pitää syrjäytymistä, jolla tarkoitetaan taloudellista, sosiaalista, terveydellistä ja koulutuksellista huono-osaisuutta. Pidämme tärkeänä sosiaalisten ja terveysongelmien ennaltaehkäisyä, varhaista puuttumista sekä syrjäytymisvaarassa olevien tukemista.

Sitten jo syrjäytyneitä voidaan auttaa mm. sosiaaliturvan avulla ihmisen omanarvontuntoa kunnioittaen ja tukien, eli kannustaen omatoimisuuteen ja itsestään huolehtimiseen, mikäli mahdollista. Pitkäaikaisasunnottomien kohdalla tämä tarkoittaa lisäksi, että tavoitteeksi tulee ottaa asunnottomuuden poistaminen kokonaisuudessaan. Vankien terveyspalveluita tulisi myös kehittää, koska heillä on muuhun väestöön verrattuna huomattavasti korkeampi sairastuvuus, ja mielenterveyden häiriöt sekä päihderiippuvuus ovat lisääntyneet.

Alla Phil Collinsin koskettava kappale ja video:"Another Day in Paradise" liittyen yleisesti elämään kadulla; herättää ajatuksia:"Mitä jos hän olisinkin minä?"

http://www.youtube.com/watch?v=Qt2mbGP6vFI

PS. Lopuksi yleisesti liittyen talouteen tässä toisenlainen näkökulma asioihin Taloussanomista, julkaistu 28.3.2011:

Vedättääkö VM, leikkauksia ei tarvitakaan?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.maria.rajakari.palvelee.fi/

FB-sivu: Maria Rajakari ja FB-profiili:Maria Rajakari

FB:n avioliittoryhmä

Twitter:Maria Rajakari